Καλέστε μας: (0030) 210-7015292

 • Ο Θησαυρός της Τροίας


  Κωδικός Βιβλίου: 36678P
  Κατηγορία Βιβλίου:
  Εκδότης:
  Subtitle:
  Οι ανασκαφές του Heinrich Schliemann Μόσχα, Μουσείο Puskin 16 Απριλίου 1996 - 15 Απριλίου 1997
  Language:
  Βιβλιοδεσία:
  Σκληρό εξώφυλλο
  Ημερομηνία Έκδοσης :
  1997
  Αριθ. Σελίδων:
  247
  Αριθ. Τόμων:
  1
  Διαστάσεις Βιβλίου:
  29x25
  Διαθεσιμότητα:
  Διαθέσιμο

  40,00 €

  Μοιραστείτε το:

  Ο "Θησαυρός της Τροίας", που φυλάσσεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών "Puskin" της Μόσχας, καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων όλου του κόσμου. Σε άλλες χώρες υπάρχουν συλλογές με αντικείμενα ακόμη αρχαιότερα ή πλουσιότερες σε αριθμό, αλλά γύρω από αυτή τη συλλογή έχει δημιουργηθεί ένας φωτοστέφανος μυστηρίου και αινίγματος. Τόσοι πολλοί είναι οι μύθοι που συνοδεύουν τους τρωικούς Θησαυρούς όλα αυτά τα χρόνια -από την ανακάλυψή τους από τον αρχαιολόγο Heinrich Schliemann μέχρι τις ημέρες μας-, ώστε μας κάνουν να σκεφτούμε ότι κάποια τραγική μοίρα, όμοια με εκείνη που κυβερνούσε τις τύχες των πρωταγωνιστών της Ιλιάδας, καθόρισε τη φανταστική τύχη αυτής της μοναδικής συλλογής. Στις απαρχές του μύθου για το "Χρυσό της Τροίας" βρίσκεται αυτός που πρώτος τον ανακάλυψε, ο Heinrich Schliemann. Γεμάτος απεριόριστη πίστη στις περιγραφές του Ομήρου και κατεχόμενος από ένα πάθος που μπορεί να συγκριθεί με τη "μίνιν του Αχιλλέως", ξεκίνησε να βρει την πόλη που τραγουδήθηκε στην Ιλιάδα. Και βρήκε την Τροία στα σύνορα της Ευρώπης με την Ασία, στο λόφο του Hissarlik, κοντά στα στενά των Δαρδανελίων. Στην πραγματικότητα, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ο οικισμός που ο Schliemann έφερε στο φως είναι κατά χίλια χρόνια αρχαιότερος από εκείνον που έψαχνε, ένα από τα πολλά αρχαιολογικά στρώματα ενός αρχαίου αστικού κέντρου αλλά, όπως ακριβώς και η Τροία του Ομήρου, κατεστραμμένο από πυρκαγιά. Και, αυτό που μετράει περισσότερο είναι ότι σε αυτό το στρώμα βρέθηκαν θησαυροί ανεκτίμητης αξίας, που με βεβαιότητα ανήκαν σε κάποιο βασιλιά.
  Από τότε μας καταδιώκει μια προκατάληψη, μια τάση στην οποία δύσκολα αντιστεκόμαστε: στα κοσμήματα που ανακάλυψε ο Schliemann -διαδήματα, ψέλια, ενώτια- θέλουμε πάντα να βλέπουμε τα κοσμήματα της ωραίας Ελένης, ενώ οι ειδικοί, από ένα είδος πρόληψης, συνεχίζουν να αποκαλούν "Θησαυρό του Πριάμου" το πολυτιμότερο τμήμα των ευρημάτων του. Το κλίμα της μυστικότητας που κάλυπτε τις ανασκαφές, οι ηθελημένες αποσιωπήσεις στις περιγραφές και μερικές ενέργειες του Schliemann σίγουρα δεν διευκόλυναν τη μελέτη των τρωικών ευρημάτων αφήνοντας πολλά ερωτηματικά που έπρεπε να απαντηθούν σχετικά με τον εντοπισμό του οικισμού που είχε φέρει στο φως.
  Φαίνεται ότι οι Θησαυροί που ανακάλυψε ο Schliemann δεν προκάλεσαν τότε κανενός είδους ενδιαφέρον: αρκεί να αναφέρουμε ότι δύο από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μουσεία, το Λούβρο στο Παρίσι, και το Ermitage στην Αγία Πετρούπολη, αρνήθηκαν να τους δεχθούν. Τότε ο Schliemann τους μετέφερε στη Γερμανία, στο Βερολίνο, όπου, τα τελευταία χρόνια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, βρέθηκαν σε κίνδυνο, παρόμοιο με εκείνον που είχε προκαλέσει το τέλος της Τροίας. Μια άλλη σημαντική στιγμή της τύχης του πολύτιμου θησαυρού. Για να αποφύγει τραγικά απρόοπτα, ο διευθυντής του Μουσείου της Αρχαίας Ιστορίας του Βερολίνου τον παρέδωσε στις σοβιετικές στρατιωτικές αρχές. Έτσι, ο θησαυρός του Schliemann, μαζί με άλλα πολιτισμικά αντικείμενα, κατέληξε στη Ρωσία. [. . .] (Από την έκδοση)
  Περιεχόμενα
  Heinrich Schliemann
  Βιογραφικά στοιχεία
  Heinrich Schliemann
  Εισαγωγή στην Τρωική αρχαιολογία
  Vladimir Tolstikov
  ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
  Θησαυρός A
  Θησαυρός B
  Θησαυρός D
  Θησαυρός E
  Θησαυρός F
  Θησαυρός H-a
  Θησαυρός H-b
  Θησαυρός J
  Θησαυρός K
  Θησαυρός L
  Θησαυρός N
  Θησαυρός O
  Θησαυρός R
  Μεμονωμένα ευρήματα
  Οι τρωικοί θησαυροί
  Ταξινόμηση, χρονολόγηση, ιστορικό πλαίσιο
  Mikhail Treister
  Βιβλιογραφία
  Mikhail Treister
  Tags:

  Πίσω